North Star

North Star var et populært sjøfly i Strand Modellflyklubb på slutten av 80-tallet. Flyet ble designet på midten av 80-tallet.

I utgangspunktet ble dette levert som et byggesett hvor konstruksjonen bestod av balsa og kryssfiner.

For å kunne «masseprodusere» dette flyet uten å kjøpe nye byggesett ble det tatt avstøpning av kroppen. Deretter kunne man lage en glassfiber kropp. Vingen ble skåret ut i isopor og planket med balsa.

Flyet ble utstyr med en .40 – .46 2-taksmotor. Tanken ble plassert bak motoren. Det var veldig viktig at balansepunktet ble målt ved tom tank. Dere kan selv tenke dere hvor mye balansepunktet ble endret ved tom og full tank siden den lå så langt bak.

Modellen hadde en flott egenskap under takeoff. Det var bare å avansere trottle til full gass og modellen tok av helt selv når den oppnådde korrekt hastighet. En av fordelene med delta-vinge var at det kom minimalt med vann på propellen.

Det har blitt videreutviklet flere modeller etter den tid, blant annet Arrow, Dragonfly og Skipper. Hobbyking har modellen Skipper i skum som fortsatt kan kjøpes. Elefun har også solgt en lignende model i skum, men nå ser det ikke ut som denne er tilgjengelig.

Video fra Strand Modellflyklubb (1988) som viser produksjon og flyging

Dersom du ønsker å lese mer om modellen eller laste ned tegning kan du finne det hos OUTERZONE